Nieuwsbrief 5: Hierbij het gezamenlijke eerste grote GraanGeluk-event van dit jaar

Hierbij het gezamenlijke eerste grote GraanGeluk-event van dit jaar, georganiseerd en powered door Slow Food Nederland en Slow Food RijnZoet. Leest u de uitnodiging onderaan deze tekst goed. Het wordt een fantastische dag, hopelijk droog, al zijn we met af en toe een regenbui heel blij.

In Nieuwsbrief 5 vertellen wij u de stand van zaken, die turbulent is, maar de goede kant op graan. Leest u in ieder geval het artikel in De Gelderlander dat met Pasen verscheen. We kunnen inmiddels zeggen: GraanGeluk 1.0 is dood, Leve GraanGeluk 2.0! Want we hebben – deels zeker meer dan jammer, maar niet getreurd, we zijn inmiddels weer graangelukkige mensen – een grote veer moeten laten en moeten reorganiseren.

Leven is soms ook loslaten. Leven is leren sterven. De Veluwezoom kan helaas niet meer conform het aloude circulaire heidelandbouwsysteem worden gerevitaliseerd, terwijl dat toch echt onze grote droom was (en ergens ook wel blijft, wie weet kantelt ooit het tij). We komen hier nog op terug, maar De Gelderlander verwoordt het al heel goed, met dank aan interviewster Suzanne Huibers.

Het artikel is gratis, u moet zich wel even registeren: https://www.gelderlander.nl/ privacy-gate/accept-tcf2?redirectUri=%2Frenkum%2Fmarcel-pleit-voor-boeren-inclusieve-natuur-we-willen-voedsel-van-dichtbij-hoe-doe-je-dat-als-akkers-onder- onze-voeten-verdwijnen%7Ea21695fb%2F&authId=18ddad88-57fb-4133-8309- f56579be7f32

Op 18 juni is er al een klein event, Marcel van Silfhout graan dan met Joost Sleiderink en Andre Polm in het kader van het StreekWaar-zomerfeest op het Wageningse Salverdaplein lamskoteletjes op de BBQ gooien met een mooie Gelders Gort Risotto en Gelders Gort salade. Het schapenvlees komt van onze GraanGeluk kernpartner, herder Clemens Oude Groeniger (Grebbeveld Schapen & Zo). En we schenken als dat een keertje van de marktmeester mag een proefglaasje Gelders GraanGeluk.

De pakketten (bier en andere GG-producten) voor onze GraanDeelhouders hebben we de 18e nog niet paraat, wel op 26 juni en op 9 en 10 juli en op 24 september (GraanGeluk- oogstfeest) Reserveer ook die dagen in uw agenda als u 26-juni niet kunt. In onze volgende nieuwbrief lichten we de events op die dagen verder toe.

Hartelijke graangroet

Marcel van Silfhout, Joost Sleiderink, André Polm. Voor vragen: 06-55366538

 

HET JAAR VAN HET GRAAN

Slow Food Uitnodiging voor GraanGeluk-evenement d.d. 26 juni 2022 in en rond Wageningen
Slow Food Nederland heeft het jaar 2022 uitgeroepen tot het jaar van het graan. Zaterdag 26 juni a.s. treedt Slow Food Rijnzoet op als gastheer voor een landelijk graanevenement in en rond Wageningen. Wij willen jullie graag op de hoogte brengen van het programma van deze GraanGeluk-dag en jullie hiervoor uitnodigen. Er is plaats voor 50 personen. Op = Op. (Mocht dit het geval zijn, dan organiseert GraanGeluk dit festijn nog eens deze zomer).

GraanGeluk Het programma is opgebouwd rond de activiteiten van Stichting GraanGeluk van Marcel van Silfhout. In 2017 begon schrijver en onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout met het verbouwen van historische streekgranen, zoals Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit en Veluws Kruiprogge en inheemse akkerkruiden, zoals Glad Biggenkruid, Smal Streepzaad, Akkerogentroost, Nederlandse Klaproos en Korenbloem. Dit alles

om de bodemgesteldheid en biodiversiteit op zijn akkers op de Wageningse Berg en Landgoed Quadenoord te herstellen. GraanGeluk is een voorloper in het (her)ontdekken van de juiste balans tussen landbouw en natuur. Van de geoogste GraanGeluk-granen wordt ambachtelijk brood gebakken en natuurbier gebrouwen.

Slow Food Rijnzoet heeft Marcel in 2020 in het kader van ‘Thank a Farmer’ beloond voor zijn inspanningen met een Slow Food-lidmaatschap.

Programma Wij ontvangen jullie graag vanaf 13.00 uur bij Café Rad van Wageningen met koffie of thee en iets lekkers. Dan beginnen wij met een rondleiding in de Stadsbrouwerij Wageningen, de brouwerij waar het GraanGeluk-bier wordt gebrouwen. Een leuk weetje wellicht: in 2020, toen het net ontwikkeld was, won het GraanGeluk-bier direct een gouden medaille op de Brussels Beer Challenge (stadsbrouwerijwageningen.nl).

Vervolgens fietsen wij naar het Westerbergveld. Op deze bijzondere akker zal schaapsherder Clemens Oude Groeniger van Grebbeveld Schapen &zo vertellen over de samenwerking met GraanGeluk en welke rol zijn kudde Veluwse heideschapen hierin speelt (grebbeveld.nl).

Daarna fietsen wij naar de nieuwe tijdelijke Graanschuur van GraanGeluk, waar de ons allen bekende René Zanderink een korte, maar krachtige inleiding over moutwijn geeft.

Via de gerestaureerde watermolen Quadenoord in het Renkums Beekdal begeven wij ons naar de akkers van GraanGeluk op Landgoed Quadenoord. Hier vertelt Marcel iets over graanteelt, akkerbloemen en agrodiversiteit.

Ten slotte fietsen wij naar het avontuurlijke POP-up bos-
Restaurant Zeven van Joris van Tongeren op Landgoed
Quadenoord waar wij gaan dineren. Joris bereidt voor ons een
drie-gangendiner met lokale ingrediënten. Tijdens het diner zal Joris ons vertellen over de samenwerking tussen chef-kok en GraanGeluk (zeven.quadenoord.nl).

Algemene Informatie De lengte van de fietsroute is zo’n 20 kilometer en gaat over licht geaccidenteerd terrein. Voor mensen die niet willen of kunnen fietsen is een autoroute beschikbaar.

Start: Café Rad van Wageningen/Stadsbrouwerij Wageningen, 1e Kloostersteeg, 56701 DL, Wageningen

Einde: Restaurant Zeven, Quadenoord 4, 6871 NG, Renkum

Wanneer: Zondag 26 juni 2022 van 13.00 tot 21.30 uur

Kosten: EUR 70,00, per persoon, exclusief drankjes bij het diner

Wil je komen? Fijn!
Maak dan het geld over op rekeningnummer NL79TRIO0784928339 t.n.v. Slow Food Rijnzoet o.v.v. het aantal personen, je e-mailadres en ‘GraanGeluk’. Je krijgt per e-mail een bevestiging en verdere details.

Namens het bestuur van Slow Food Rijnzoet Loekie Langendoen en Froukje Witteveen

Wil je een opgemaakt uittreksel van deze nieuwsbrief hebben? Dan kun je deze hier downloaden.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact