Nieuwsbrief 15: Het grote GraanGeluk-oogstfeest!

Goed nieuws! Voor het eerst sinds de oprichting van onze Stichting GraanGeluk (2019) is het gelukt om een echt Oogstfeest te organiseren en wel in hartje Arnhem op zaterdag 30 september van 15.00 tot plm 17.30 uur. We doen dat bij de oeroude Witte Watermolen en de Molenplaats ‘beneden’ in het Sonsbeekpark aan de nog immer bruisende Sint Jansbeek.

Deze ruim half millennium oude molen maalt al vanaf 2018 onze granen zoals rode en zwart emmer, spelt, Veluws Kruiprogge en tarwe. Diverse lokale bakkers op en om de Veluwezoom waaronder Tom van Otterloo, Joris Brood, Martin Admiraal en Ivo’s pizza’s & bread bakken hier onze ambachtelijke smaakvolle streekbroden mee.

Datum: zaterdag 30 september (1500 – 17.30 uur) Locaties:

  1. (1)  Van 13.00 tot 14.00 wandeling Landgoed Lichtenbeek Oosterbeek/ Arnhem (ter hoogte van het airdespatch monument, het piloten monument aan het eind van de Limburg van Stirumweg).
  2. (2)  Van 15.00 tot 17.30 uur: Sonsbeek Arnhem bij de Witte Watermolen (Zypendaalseweg 22)

 

Reservering voor ophalen GraanDeelhouders-pakket

Voor iedereen die zijn of haar GraanDeel of Graandelen nog niet heeft opgehaald: dit jaar bieden we hier nog een kans op dit oogstfeest (Graag wel reserveren in verband met de te bestellen verse desembroden via marcel@graangeluk.nl.)

Hondsdagen

Met name de afgelopen maand augustus is het voor GraanGeluk een roallercoaster geweest. Op liefst 12 locaties van alles bij elkaar 43 hectare stonden we aan de lat om te oogsten. Vanwege de extreem slechte weersomstandigheden hebben we een flink verlies moeten nemen. We begonnen al met een beroerd koud en nat voorjaar waardoor we vier weken later dan gewenst pas konden inzaaien. Vervolgens werd het nog extremer, maar dan andersom: het bleef wekenlang snikheet, schraal en gortdroog! We hielden onze adem in, zagen dat vrijwel alle granen laag bij de grond bleven en weinig energie gebruikten voor de korrelzetting. Wat waren we blij toen de regen kwam. Echter, vanaf dat moment werd het pas echt extreem en nog beroerder. We kennen de beruchte Nederlandse ‘hondsdagen’, maar dit weer was echt niet normaal: wekenlang koud en nat. Voor de granen rampzalig. Net als veel collega’s hadden ook wij op een deel van onze akkers ook de problemen zoals schot (kiemen in de aar) en het legeren (strijken) van vooral de rogge. We hebben 9 hectare afgeschreven. Pijnlijk. En van wat we geoogst hebben moeten we de bak- en brouwkwaliteit plus de voedselveiligheid (eventuele toxines) nog afwachten. We zijn inmiddels alweer begonnen met de bemesting en het inzaaiklaar maken van onze akkers, met seizoen 2024 dus.

Boerencollegialiteit

Toch bracht deze vreemde zomer ons ook veel moois plus, bijzondere inzichten en nieuwe kennis en ervaring. We zijn dit seizoen meer nog dan ooit onder indruk van het vakmanschap en de boerencollegialiteit waarmee zowel het inzaaien als het oogsten en de verwerking mogelijk werd. In totaal werkten we met wel 16 loonwerkers en andere betrokkenen om – in een race tegen de klok – 84 ton graan tijdig voor de regen van het land te halen, te ventileren, drogen, schonen, transporteren en op te slaan. Een operatie die ieder jaar groter en complexer wordt, maar ook uitdagend en leerzaam. Na zeven jaren boeren beginnen we het onder de knie te krijgen.

‘BroodGeluk’

Helaas zijn er ook behoorlijke tegenvallers en problemen op te lossen, maar als ‘agro- logische’ boerenondernemers spreken we liever over uitdagingen en zaken die we op moeten lossen. Bijvoorbeeld de nieuwe Jumbo-campagne ‘BroodGeluk, met een logo dat u bekend voor zal komen. Komende week hebben we daarover een gesprek op het Jumbo-hoofdkantoor. We houden jullie hierover op de hoogte.

Media-graandacht

De media-aandacht bij diverse nieuwsmedia en platforms heeft ons geen windeieren gelegd. De teller staat – mede als gevolg van onze optredens, artikelen en reportages bij onder meer De Volkskrant, Indepen, Blckbx en De Nieuwe Wereld – op liefst 821 GraanDeelHouders. Het aantal verkochte Graandelen is over de duizend. Tevens hebben zich private financiers bij ons gemeld die hebben graangegeven om ons zowel met organisatie als middelen te willen ondersteunen en verder te doen groeien.

GraanGeluk op YouTube

Binnenkort lanceren we ons YouTube GraanGeluk-kanaal. Hier het adres https://youtube.com/@graangeluk1876 zodat u als GraanDeelHouder alvast kunt genieten van de video’s die we vanaf 2016 hebben gemaakt, aanvankelijk onder de titel en vlag van ‘Heideboerderij,’ vanaf zomer 2019 als GraanGeluk.

In volgende nieuwsbrieven en op de 30e september op onze eerste grote Oogstdag vertellen we meer. Ons motto voor dit moment : GraanGeluk is gearriveerd, eindelijk kunnen we graan beginnen! Speciaal voor onze GraanDeelHouders maalt de Witte Watermolen uit het jaar 1470 ook op deze zaterdag, als een ‘Open Monument.’ Dus neem gerust de hele familie mee. Dit wil je niet missen! We presenteren hier ook onze nieuwste streekgraanproducten en de research & development daaromtrent. En we zorgen ervoor dat naast ons Gelders GraanGeluk ook onze Veluwezoomer GraanGeluk – een verassend ‘rose-achtige’ witbier met klaproos en korenbloem erin – op de tap staat. Althans, zolang de voorraad strekt, want hij vliegt de tent uit.

Wil je een opgemaakt uittreksel van deze nieuwsbrief hebben? Dan kun je deze hier downloaden.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact