Nieuwsbrief 17: Fijne feestdagen en een GraanGelukkig Nieuwjaar

We koersen voor 2024 op zo’n 130 hectare aan potentiële GraanGeluk-akkers, een verdrievoudiging dus als we op ieder verzoek ‘ja’ zouden zeggen.

Eén ding is ons zeer duidelijk: er is grote waardering voor onze biodiverse agro-ecologische graanpak: op lokaal-regionale akkers met gezonde kruidenrijke bodems telen wij inheemse streekgranen waar wij ambachtelijke streekproducten van maken zoals brood, bier en pasta. En daar winnen we nog nationale en internationale prijzen mee ook.

Roggeweizen

In 2024 graan we iedereen verassen met nog meer nieuwe graan- gerelateerde producten. En we blijven groot in bierdiversiteit met de introductie van nieuwe GraanGeluk streekbieren zoals een driegranen Tripel, een IPA en een zojuist gebrouwen en gebottelde roggeweizen! Ook zullen we volgens jaar meer vertellen over onze samenwerking met het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN), de zadenbank bij de Wageningen University (WUR) en het Nederlands Openluchtmuseum waar we volgend jaar wederom een aantal van onze granen hebben staan zoals onze Veluwse Kruiprogge.

Bakkerista

In het laatste kwartaal is onze graandacht en focus uitgegaan naar onze kakelverse GraanGeluk Bakkerista in het hart van de Arnhemse Steenstraat. Samen met Tom van Otterloo en de bakkers Danny Heath en Mathijs Lorier graan wij – als alles voorspoedig verloopt na een kleine verbouwing – vanaf 15 april 2024 open als de allerbeste ambachtelijke streekgraanbakker met de allerbeste koffie en Viennoiserie (Frans voor brioches, luxebroodjes en croissants). Als Bakkerista graan we voor desem, streek, kwaliteit, gezondheid en passie tegen een eerlijke prijs.

De Nieuwe Gelderse Graanketen

We zijn er zeer trots op dat in de laatste weken van dit jaar ineens veel nieuwe samenwerkingsverbanden zijn ontstaan op en om onze Veluwezoom met meerdere collega-bakkers, boeren en brouwers. Behalve herstel van een Veluwse kringloopheidelandbouw zijn we er ook in geslaagd om in onze hele streek meerdere vruchtbare samenwerkingsverbanden te vinden, het prille begin van een ware Veluwezoom ‘commons’ dus! We waren al verbonden aan de lokale StreekWaar- vereniging rond Wageningen, Ede, Bennekom en Renkum, maar inmiddels hebben we een nog breder GraanGeluk netwerk dat niet alleen de Veluwezoom omvat maar ook graanhaakt met de Noord-Veluwe en de Achterhoek.

Bijna Duizend GraanDeelhouders

We hopen in 2024 weer te kunnen rekenen op u als GraanDeelHouder. Op dit moment zijn er 970 GraanDelen via onze website besteld, bijna duizend dus! Wie weet halen we dat nog net dit jaar. Onze GraanDelen zijn een knipoog naar het woord aandeel, want het is geen financieel product, maar een donatie met een ‘reward’ in de vorm van een GraanGelukpakket dat opgehaald kan worden tijdens onze events gedurende het oogstseizoen. Vanaf 6 november zijn wij de eigenaar van de GraanGeluk Bakkerista in de Arnhemse Steenstraat. We werken nu eerst aan het nieuwe concept en de vernieuwing van de winkel. Voor ons en de GraanDeelHouders hebben we nu dus een mooi vast afhaalpunt inclusief vers desembrood van onze granen. We gaan dit komend jaar inregelen. Het graangelukpakket zal altijd van tevoren moeten worden besteld aangezien onze verse desembroden minstens twee dagen voorbereiding nodig hebben.

GraanGeluk community

In het nieuwe jaar komen we met het beloofde overzicht van welk GraanDeel correspondeert met de daadwerkelijke honderd vierkante meters gezonde GraanGeluk- akkergrond op onze Veluwezoom. GraanGeluk is met al jullie steun een zoals dat in het Engels heet Community Suported Agriculture (CSA) wordt, al noemen wij het liever noemen onze GraanGeluk Gemeenschap, de commons van weleer dus terug in een nieuw hedendaags jasje.

SAVE THE DATE: ook in 2024 houden we ons afsluitende oogstfeest weer bij de Witte Watermolen en Molenplaats in het Arnhemse Sonsbeekpark. Dat doen we vanaf nu jaarlijks op de laatste zaterdag van september, dit jaar is dat dus de 28e september 2024.

Van ons laatste oogstfeest op 30 september dit jaar hebben we liefst 217 prachtige foto’,s, allemaal gemaakt door Esther Meijer Fotografie. Deze zijn te zien via deze link https://www.dropbox.com/scl/fo/ap1dnvygthy34v7l14loe/h?rlkey=9jl34nnmdcuo2ead hdgbup15b&dl=0

Hierbij de link naar ons youtube kanaal waar we volgend seizoen meer mee graan doen, de meeste van onze filmpjes zijn hier te vinden: https://www.youtube.com/@graangeluk1876

Wil je een opgemaakt uittreksel van deze nieuwsbrief hebben? Dan kun je deze hier downloaden.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact