Nieuwsbrief 21: Sneak preview documentaire & opening Bakkerista

Vanwege het beroerde weer lopen we enorm achter op het inzaai-programma van onze GraanGeluk streekgraanakkers. De laaggelegen akkers op het zand en al helemaal onze akkers op de klei zijn veel te nat en dus onbegaanbaar.

En dat wordt nu echt zorgelijk omdat het al te laat is om onze zomertarwe, zomerspelt en zomeremmer te zaaien. Heel misschien wagen we het er hier en daar nog op, maar dan moet het nu echt een paar dagen droog en zonnig worden. We moeten naar andere gewassen uitwijken of een aantal akkers zelfs braak laten liggen. We hebben nog 24 van alle 98 hectares te graan…. Tot zover onze berichten van het front. Nu het leuke en mooie nieuws!

Opening GraanGeluk Bakkerista

Met grote trots kunnen we melden dat het dan eindelijk zo ver is, de verbouwing – of eigenlijk meer onze restyling – van onze GraanGeluk Bakkerista in de Arnhemse Steenstraat (nummer 81) is nu bijna af! Kijk hier voor een sneak peak van de Bakkerista! We hopen volgende week warm te graan draaien voor de Grand Opening op vrijdag 24 mei 2024. Ervanuit graande dat niet alle 1173 GraanDeelHouders ook echt zullen komen, nodigen we jullie van harte uit om erbij te zijn. De officiële opening met een bijzondere gast is globaal ergens tussen 10.45 en 11.45 uur, maar vanzelfsprekend staat de hele middag tot 18.00 uur in het kader van de opening en ook in die middaguren kunt u komen. Het programma volgt nog, maar als u wilt, kunt u op deze middag – ons eerste event dit seizoen dus – uw GraanGelukPakket komen ophalen. Als u uw GG-pakket op deze bijzondere dag wil komen halen, reserveer uw pakket dan wel tijdig voor 21 mei via sales@graangeluk.nl. Vermeld a.u.b. ook hoeveel GraanDelen u heeft.

Sonsbeekpark

Ook graan we vanaf dit jaar samenwerken met de Molenplaats zelf waar onze GraanGeluk-bieren al onder de toog staan. In dit bezoekerscentrum van het Arnhemse Natuurcentrum staat een geweldige maquette van het Sonsbeekpark in de 19e eeuw, een tijd waarin dit deel van de stad nog bezaaid was met graanakkers, spiekers en watermolens. De tijd dus voor het een stadspark werd, nu exact 125 jaar geleden.

Wij willen de oude graanboerentijd als GraanGeluk doen herleven en van de Gelderse hoofdstad Arnhem weer de korenstad van weleer maken. Het liefst willen we ook de Korenmarkt weer terug als graanopslag. Grapje hoor. Hoewel……..

GraanGeluk-GraanDeelhouder-events

In de maanden juni, juli en augustus organiseren we om het weekeinde een GraanGeluk- event op en om onze biodiverse onbespoten agro-ecologische akkers waar u uw GG- pakket ook op kunt komen halen. Hierbij alvast de data voor uw graangenda:

• Zaterdagmiddag 6 juni
• Zondag 15 juni
• Zaterdag 29 juni
• Zondag 7 juli (Landgoed Quadenoord Renkum) • Zaterdag 20 juli

We zijn tevens aan het onderzoeken of we deze zomer nog een event in het Nederlands Openluchtmuseum (zie volgende nieuwsbrief 22) kunnen organiseren waar we een bijzondere samenwerking mee hebben gevonden. Het slot-event is ons Oogstfeest op (LET OP, de vorige nieuwsbrief meldde abusievelijk wel de juiste dag maar een verkeerde datum) is vanaf vorig jaar standaard op de laatste zaterdag van september (dit jaar is dat zaterdag 28 september) bij de Molenplaats en 554 jaar oude Witte Watermolen waar wij onze granen malen voor onze GraanGeluk Bakkerista.

Sneak Preview en lancering GraanGeluk-documentaire ‘De toekomst is toast’

Vorige zomer (2023) nam Blckbx-verslaggever en presentator Erwin Taams het initiatief om mij een aantal GraanGeluk-dagen te volgen en interviewen met de ambitie om een portretterende documentaire te maken van Marcel van Silfhout als oud- onderzoeksjournalist en diezelfde Van Silfhout als Graan- en natuurboer. Taams kwam er al snel achter dat ik geen kleinschalige burger-hobbyboer meer ben, maar inmiddels – na 7 jaar – een ervaren akkerbouwer met inheemse streekgranen op flink wat areaal ben geworden. Wat in de zomer van 2017 in Wageningen met 1,2 hectare begon, was vorig jaar uitgegroeid tot 43 hectare en dit jaar gaan we waarschijnlijk over de honderd. Bekijk hier alvast de trailer: https://youtu.be/_IUjXLZ_sBE

Oud-Onderzoeksjournalist

Ook mijn ‘oude leven’ als gerenommeerd onderzoeksjournalist en auteur van non-fictie researchboeken (Uitgebeend, De Ontsporing) fascineerde Erwin Taams. Waarom was ik daar ineens mee gestopt en ben ik daarna graan boeren? Voor mij is het bijzonder om te zien – op basis van een eerste proeve – dat Erwin erin is geslaagd om niet alleen een duidelijk portret van mij als mens en graanboer te maken, maar ook de symbiose van de nu als ‘boernalist’ opererende Marcel van Silfhout profiel geeft. Deze documentaire heelt mij weer tot één geheel.

Cinema Paradiso

De docu gaat ergens tussen 11 en 14 mei via het kanaal van BLCKBX online. Op 11 mei is er een sneak preview in de kakelverse Cinema Paradiso, een even ouderwets intiem als hypermoderne bioscoop met maar 26 stoelen. Via de site van BLCKBX kunnen er kaarten voor deze sneak preview worden gekocht. Dat kan via deze link: (evenementen in Cinema Paradiso) https://www.studioparadiso.tv/evenementen-1 Op die avond ben ik er natuurlijk ook zelf bij met tevens het betere brood en zelfs beste wereldbier van hier.

Mocht er veel interesse zijn onder GraanDeelHouders, dan is het mogelijk een idee om deze docu ‘De toekomst is Toast’ nog eens in Cinema Paradiso of elders in ons land op een filmdoek te vertonen. Binnenkort is alvast de promo te zien op de BLCKBX-site. Op naar de lente en zomer nu, opdat die droger, warmer en zonniger mag worden met af en toe een bui in plaats van alle dagen koud en nat.

En nog een oproep

Op dit moment zijn er 1173 GraanDeelHouders. Het zou geweldig zijn als we dit jaar voorbij de 2500 komen, want de grootste Community Suported Agriculture (CSA) con-collega in Nederland die wij kennen heeft er 2200. Bovendien is dit een van onze kernwaardes, ons gezonde agro-ecologische wel natuurrijke boerencultuurlandschap weer herverbinden met consumenten en burgers, jong en oud. Werf met ons mee: www.graangeluk.nl

Wil je een opgemaakt uittreksel van deze nieuwsbrief hebben? Dan kun je deze hier downloaden.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact