Nieuwsbrief 23: GraanGeluk Bakkerista en veldexcursies van start

We zijn er wonderlijk genoeg alsnog in geslaagd om vrijwel alle GraanGeluk-akkers in te zaaien. Daar zijn we trots op, in totaal bijna honderd hectare puur agro-ecologisch GraanGeluk in met name Gelderland maar ook daarbuiten.

En we zijn natuurlijk al even trots op de opening van onze eerste GraanGeluk Bakkerista in de Arnhemse Steenstraat. Burgemeester Ahmed Marcouch sprak tijdens de opening lovende woorden over zowel onze Bakkerista als ons gehele GraanGeluk-project en de vele jaren van strijd die hij vanaf de zijlijn had gadegeslagen. Marcouch is een van de weinige bestuurders die GraanGeluk volledig begrijpt, en daar zijn we hem dankbaar voor.

De publieksopening in de middag met smaakprofessor Peter Klosse, de bakkers Tom van Otterloo en Mathijs Lorier en GraanGeluk medefounder Moira de Klijn was ook een prachtig start- en hoogtepunt, een kroon op ons pionierswerk. Met Klosse, eigenaar van het toprestaurant in Apeldoorn, de Echoput, graan we nauw samenwerken.

Van Otterloo is er trots op dat wij op zijn werk voortbouwen. Mathijs, Danny en het bakkersteam (Nathalie, Kylian, Tom, Ad) maken enorme indruk met al hun nieuwe desembroden en Viennoiserie (croissants, brioches, kaneelbroodjes en Franse desemstokbrood van onder meer onze GraanGeluk-tarwe) en Moira stal de show met haar antroposofisch-poëtische aftrap: Het brood uit het graan, het graan uit het licht, het licht uit het godesaangezicht, zo rijpen de granen in godenschijn, laat het in uw hart lichtend zijn.

Binnenkort verschijnt er in De Gelderlander een artikel over onze Bakkerista, geschreven door oud-collega Harry van de Ploeg, een oude rot in het vak die ik al ken vanaf 1994 toen ik stage liep als verslaggever bij de Arnhemse Courant. En ergens komende week of weken verschijnt ook de documentaire ‘De Toekomst is Toast,’ die BLCKBX-verslaggever en presentator Erwin Taams van mij als oud-journalist en GraanGeluk-natuurboer maakte. Intussen verscheen ik ook bij De Nieuwe Wereld, Holland Gold (Paul Buitink) https://www.youtube.com/watch?v=J0kSaKc5Xwc en Ab Gietelink https://www. youtube.com/watch?v=bpSt5E_kvd4.

Op het onafhankelijke mediaplatform Indepen https://indepen.eu/slaapwandelend-de- derde-wereldoorlog-ingerommeld-7-slot/ publiceer ik nu al geruime tijd als ‘boernalist’ columns die bepaald niet onopgemerkt blijven.

Vandana Shiva en Karen Hamaker Zondag

Vorig weekeinde wil ik ook niet onvermeld laten, ik had toen geweldige ontmoetingen met inspirerende activistische vrouwen, Vandana Shiva en Karen Hamaker Zondag. Zondag kwam Karen zelfs met vriendin en man de hele zondag buurten op en om onze akkers! En ja, met deze dames tuigt GraanGeluk een toekomstige samenwerking op. In feite ben ik op dit moment nogal multidisciplinair bezig als boeren- annex vredesactivist. Tja, ‘iemand moet het doen.’

Kort gezegd zijn ik en mijn uitgebreide GraanGeluk-team alvast begonnen met de verbouwing van Nederland, met de nieuwe tijd die op een dag toch echt komen graan. Conform ons GraanGelukmotto: terug naar de toekomst met rendabele romantiek. Herstel van onze akkerbodems en het weer vruchtbaar en biodivers maken van ons boerencultuurlandschap is ons kerndoel. En op die gezonde akkerkruidenrijke bodems telen we de meeste soorten streekgranen en boekweit van Nederland waar we de meest gezonde en smaakvolle streekbieren, – broden en -pasta’s van maken. En passant revitaliseren we dus ook nog de lokaal-regionale economie en onze ‘commons’ (gemeenschap). Gewoon, omdat het kan, omdat het moet.

De Graanwandelingen

Voor u het leukste om te horen is wellicht dat onze events er eindelijk graankomen, onze graanwandelingen annex veldexcursies aan locaties waar we trots op zijn en iets te vertellen hebben. Voor uw graangenda, hier zijn de komende vijf events die nu vast staan:

  • Zaterdag 15 juni Westbergveld-Quadenoord-Lichtenbeek, respectievelijk 11.00 -12.00 uur, 13.00- 14.00 uur en 15.00- 16.00 uur.
  • Zondag 23 juni 11.00 – 12.00 uur Landgoed Lichtenbeek en 12.30-13.30 Rosandepolder
  • 29 juni Nederlands Openluchtmuseum (tijdstip volgt)
  • 7 juli Westbergveld-Quadenoord (tijdstip volgt)
  • 20 juli Lichtenbeek-Rosandepolder (idem)
  • 21 september oogstfeest Sonsbeek-Molenplaats Arnhem(onder voorbehoud)
    Tijdens deze events kunt u uw GraanGelukPakket komen ophalen. Reserveer uw pakket in verband met de verse (en twee dagen vantevoren te bestellen) desembroden wel tijdig. Bij de reservering ontvangt u het adres van de excursie. En tijdig is: uiterlijk op de woensdag voor u wilt komen op bovenstaande events.
    Reserveer via sales@graangeluk.nl. En vermeldt dan a.u.b. ook hoeveel GraanDelen u heeft of wil komen ophalen.

 

Verplaatsing GraanGeluk Oogstfeest

In de vorige nieuwsbrief zijn we helaas iets te voortvarend geweest met de planning van ons oogstfeest. We hebben inmiddels een uitnodiging gekregen van de internationale Slow Food beweging om in het weekeinde van 26 tot en met 28 september graanwezig te zijn op de jaarlijkse Terra Madre Slow Food conventie in het Italiaanse Turijn. En dat willen we natuurlijk niet missen…

We graan proberen om ons oogstfeest bij de Witte Watermolen en Molenplaats in het Arnhemse Sonsbeekpark een week te vervroegen naar zaterdag 21 september, maar wacht aub onze volgende nieuwsbrief af of dat ook graan lukken op die datum.

En nog een oproep

We hebben twee zware financiële tegenvallers opgelopen. Een pijnlijk verlies van zo’n 25.000 euro als gevolg van ons bevreemdende ambtelijke bureaucratie en het afschrijven van een fiks deel van onze graanvoorraad omdat er meelmotjes in die voorraad waren geslopen. We hopen dit verlies goed te kunnen maken met liefst 300 nieuwe GraanDeelHouders deze zomer. Op dit moment zijn er 1221 GraanDeelHouders. Het zou helemaal geweldig zijn als we dit jaar voorbij de 3500 komen, want dat formaat heeft de grootste Community Suported Agriculture (CSA) conculega in Nederland die wij kennen. Bovendien is dit een van onze kernwaardes, ons gezonde agro-ecologische, wél natuurrijke boerencultuurlandschap weer verbinden met consumenten en burgers, jong en oud. Zaai met ons mee, go local!

Bij het ter perse graan van deze nieuwsbrief bereikt ons het droeve nieuws dat de Arnhemse conculega bierbrouwer Durs afgelopen dinsdag door de rechter failliet is verklaard. En dat terwijl ze nog maar net met nieuwe ketels al de oudste Walburgkerk van Arnhem hadden betrokken en daar nog hun opening hadden willen vieren. Kortom, we kunnen alle support hard gebruiken! Onze graandelen zijn nog steeds gewoon te vinden op onze website.

Wil je een opgemaakt uittreksel van deze nieuwsbrief hebben? Dan kun je deze hier downloaden.

Gerelateerde media

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact