Zaai samen met Marcel van Silfhout de agro ecologische akkers in

Zelf granen telen

Zo leerde Marcel waarom het zo slecht gaat met de biodiversiteit en landbouw in Nederland.

Een positief geluid

Het is Marcel gelukt om het Veluws Kruiprogge op te telen van 23 naar 200 en nu naar 2500 kilo.

Brood, Bier & Boek

Trippel B, op naar Graangeluk, te verschijnen najaar 2021. Er kan gebakken en gebrouwen worden.

De start

Vanaf 2017 is Van Silfhout begonnen om zelf graanakkers te verbouwen met onder meer historische streekgranen zoals Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit en Veluws Kruiprogge. Aanvankelijk alleen op het Westbergveld, een prachtige akker van een bunder (hectare) op de Wageningse Berg en vanaf 2018 ook op Landgoed Quadenoord met nog eens zes hectare. Om naast brood ook bier mogelijk te maken, teelde hij ook zomergerst. Samen met Josette Berg werd tijdens een zonnige akkerwandeling op 7 juli 2019 de naam Graangeluk en het bijbehorende conceptidee bedacht.

Marcel van Silfhout

Schrijver en onderzoeksjournalist

Afgelopen zomer nam Van Silfhout het besluit om de pen weer op te pakken als schrijver en onderzoeksjournalist. In feite zijn de afgelopen vier jaren het antwoord en het vervolg op zijn laatste hoofdstuk uit Uitgebeend. Door zelf te gaan boeren, granen telen in dit geval, leerde hij waarom het zo slecht gaat met de biodiversiteit en landbouw in Nederland.

Na jaren onderzoek, met de pen in de hand, heeft Marcel vier jaar met zijn voeten in de klei gestaan. Nu is het tijd voor GraanGeluk!

Een nieuw boek

Marcel van Silfhout nam vanaf 2017 het heft in handen met zijn persoonlijke initiatief om te gaan akkerbouwen.

Dat boeren, de natuur, ons landschap, de politiek en eigenlijk de hele samenleving er slecht voor staan, is het thema van Marcel van Silfhout’s nieuwe in 2024 te verschijnen boek. GraanGeluk gaat over een betere toekomst.

Analyses

Interviews en reportages

Veldervaringen

Hoop en boerenbezieling

Antwoorden

En oplossingsrichtingen

FAQ

Wat biedt GraanGeluk?

GraanGeluk biedt gezond streekbrood en bijzonder bier, gemaakt van lokaal geteelde granen.

Welke doelstelling heeft GraanGeluk?

Om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Wat is de (in)directe impact van GraanGeluk?

Met GraanGeluk zaai je mee aan gezonde akkers, herstel van biodiversiteit en weer kansen voor insecten, wilde bijen, vlinder en akkervogels als patrijs en veldleeuwerik.

Meer vragen? Neem gerust contact op.

Contact

Over ons

Help mee om de akkers op een natuurlijke, agro-ecologische manier te herstellen, in te zaaien met zeldzame, Nederlandse gewassen en deze oergranen te oogsten voor gezond ambachtelijk streekbrood en natuurbier.

Stichting GraanGeluk

KvK: 80611893  

Bezoekadres

Bakkerista Steenstraat

Steenstraat 81

6828 CG Arnhem

Kantoor adres

Stichting GraanGeluk

Zypendaalseweg 91

6814 CG Arnhem

Contact